Solutii de securitate pentru casa si afacerea ta!

Functia Wide Dynamic Range (WDR)

Functia Wide Dynamic Range (WDR)

Functia Wide Dynamic Range (WDR) ajuta la compensarea luminii din prim plan cat si pentru imaginea de fundal.  In aplicatii practice de supraveghere video, intensitatea luminii cu o scena poate varia excesiv. Imaginile camerelor standard par sa aiba un prim plan exagerat sau un fundal prea intunecat; datorita limitarii sensibilitătii senzorilor camerei video. Pe parcursul unei zile, situatia se poate schimba cu diferite zone ale scenei fiind supraexpuse sau subexpuse. Ceea ce este necesar în această situatie este o camera Wide Dynamic Range (WDR)

Dynamic Range

Luminozitatea unui obiect monitorizat de un sistem de supraveghere video depinde de intensitatea iluminarii; care radiaza sau reflecta din obiectul care este vazut. Unitatea de masura pentru intensitatea luminii este lux. Pentru un obiect care nu are o sursa de lumina si este monitorizat; intensitatea reflectarii este afectata de iluminarea inconjuratoare, raportul de reflectare si alti factori. Intr-o situatie reala, iluminarea diferitelor zone poate diferi foarte mult chiar si in aceeasi scena. De exemplu, intr-o zi insorita, iluminarea in zona exterioara poate atinge 100.000 lux. In timp ce iluminarea in interior este de aproximativ 1000 lux; zona umbrita de sub birou poate ajunge la 10 lux.

Presupunand ca toate acele zone au o capacitate de reflectie similara; raportul de reflectare a zonei din umbra interioara fata de zona normală de iluminare interioara; la cea exterioara este de 1: 100: 10.000. Daca dorim să pastram cel puțin 5 pixeli gri în zona intunecata; astfel incat sa distingem obiectele cu reflectivitate diferita; capacitatea necesara pentru a achizitiona informatiile de imagine video ale celor trei parti mentionate mai sus este de; 10.000 / 0.2 = 50000 ori, corespunzand unui interval dinamic de 16 biti (94db); cu toate acestea, cei mai comuni senzori de imagine nu pot atinge aceasta valoare. Gama dinamica a senzorului CMOS curent este de aproximativ 12 biti, sau 72db.

Expunerea multipla

Ideea expunerii multiple este de a obtine doua sau mai multe expuneri cu durate diferite de timp pe o scena sa acumuleze suficiente date pentru a crea o singura imagine. Expunerea Per-pixel poate obtine acelasi rezultat imagistic prin setarea nivelurilor diferite de sensibilitate pentru pixelii vecini de pe senzor. Intr-o scena dinamica de 94db, tehnica de expunere multipla utilizeaza senzorul de imagine de 12 biti (72 db); pentru a realiza o prima expunere cu timpul de expunere de 1/50 s; ceea ce permite senzorului camerei sa obtina suficiente detalii in intuneric.

Totusi, imaginea din zona stralucitoare este supraexpusa; atunci senzorul face o a doua expunere de 1/800 s pentru a slabi intensitatea expunerii pe zona mai stralucitoare; la 1/16 in timp ce imaginea din zona mai intunecata este subexpusa. Imaginea rezultata contine imaginea ulterioara suprapusa peste original; obtinand un interval dinamic de 16 biti (96db) care este de 16 ori mai mare decat imaginea de 12 biti (72db) cu expunerea unica.